La xarxa de calor d’Andorra la Vella comença a abastir de calefacció els Serradells

El desplegament de la xarxa de calor d’Andorra la Vella ha arribat ja al Centre Esportiu dels Serradells i durant el mes de desembre ja proporcionarà l’energia tèrmica per escalfar aquest complex. Aquest primer gran pas  permet posar en funcionament el nou servei ofert per FEDA Ecoterm, que proporciona una energia més eficient i sostenible.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i presidenta de FEDA, Sílvia Calvó, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, el director general de FEDA, Albert Moles, i el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, han visitat les instal·lacions del Centre de Tractament de Residus, d’on parteix la xarxa, i el centre esportiu, que és el primer edifici en connectar-s’hi.

En la visita, la autoritats han recordat que la xarxa de calor proporciona calefacció i aigua calenta al Centre Esportiu dels Serradells parteix del Centre de Tractament de Residus, on s’ha instal·lat una turbina que permet recuperar la calor que fins ara s’estava desaprofitant. Així, es multiplica l’aprofitament energètic del CTR, no es genera cap nova emissió i s’ofereix un nou servei als edificis connectats a la xarxa.

Des que es van iniciar les obres, el passat mes de juny, s’ha treballat en la instal·lació de la turbina al CTR i alhora s’ha iniciat el desplegament de les canonades que traslladaran l’aigua calenta des del Centre de Tractament de Residus fins als edificis connectats. El Centre Esportiu dels Serradells, per la seva proximitat i pel compromís que va manifestar el Comú d’Andorra la Vella des del primer moment de connectar-se a la xarxa, ha estat el primer en rebre aquesta energia tèrmica.

Complint amb els terminis previstos inicialment, durant el mes de desembre els Serradells s’escalfarà amb calor provinent d’aquesta infraestructura. En aquest sentit, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha dit que li satisfà que es pugui donar un ús a l’energia generada pel Centre de Tractament de Residus, una instal·lació situada a Andorra la Vella però que dona servei a tot el país. La cònsol ha assenyalat que l’embrancament de la xarxa de cogeneració amb els Serradells és tan sols l’inici d’un projecte que permetrà abastir amb energia sostenible fins a 2.000 llars de la parròquia en els propers cinc anys i eliminar, progressivament, calderes de gasoil. 

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha volgut destacar la importància que aquest projecte de cogeneració sigui una realitat. Després de la consolidació de la central de cogeneració de Soldeu, la posada en funcionament de la de la Comella representa un pas més en el nou model energètic del país.

En aquest sentit, ha assenyalat que es permet oferir una alternativa al gasoil, com en el cas dels Serradells, on se substitueix el dipòsit de gasoil que escalfava el centre fins ara per la xarxa de calor, que s’alimenta directament del Centre de Tractament de Residus. Així, s’eliminen solucions de calefacció individuals i se substitueixen per un sistema compartit i més eficient. A més, el fet que l’energia provingui del CTR fa que no es generi cap emissió nova per aprofitar aquesta calor i que per tant es tracti d’una energia neta.

Per la seva banda, el gerent de FEDA Ecoterm, Jordi Travé, ha explicat que és molt rellevant haver fet ja aquest primer pas de començar a abastir de calor el primer edifici de la xarxa. Per fer-ho possible, al CTR només s’ha fet una connexió a la turbina existent i s’ha instal·lat un bescanviador per poder recuperar la calor, i tota la resta de la inversió s’ha fet en la xarxa de calor que permet transportar l’aigua calenta.

Les obres, però, no s’aturen i es continua desplegant la xarxa per arribar a abastir tots els edificis de la fase 1, que es preveu que pugui estar finalitzada a finals del 2020. El projecte ja compta amb altres edificis interessats a connectar-se a la xarxa, amb un total de 70 edificis com a potencials clients i una producció prevista de 17GWh d’energia elèctrica i 22GWh d’energia tèrmica.

Així, Travé ha recordat que un dels grans beneficis del servei és la millora de la qualitat de l’aire que comportarà, la reducció de les emissions de CO2 que s’aconseguirà (l’equivalent a 3.500 cotxes) i la possibilitat d’oferir un servei més còmode i segur per als veïns d’Andorra la Vella.