Xarxa de Calor de Soldeu

L’inici d’un projecte de País!

La central de cogeneració de Soldeu alimenta el poble de Soldeu i la zona de la carretera general a l'alçada d'Incles. La planta de cogeneració, que produeix aigua calenta i electricitat, està situada al costat de la carretera general, a Incles.

És la primera instal·lació d'aquest tipus que s'ha fet a Andorra. Aquesta zona és molt interessant per implantar una xarxa de calefacció urbana per la densitat elevada de punts de subministrament.

El procés de cogeneració utilitza com a matèria primera el gas natural, el combustible fòssil amb menor impacte ambiental. El gas natural s'emmagatzema i es transporta en estat líquid, d'aquesta manera ocupa unes 600 vegades menys que en estat gasos. Per a mantenir-lo en estat líquid s'ha de tenir a una temperatura d'uns –161 ° a pressió atmosfèrica. Aquest gas natural en estat liquat és transparent, inodor, incolor, no corrosiu ni tòxic. La xarxa de calefacció urbana té actualment una llargada de 2.900 metres, és a dir, que hi ha 5.800 metres de tubs aïllats (anada i tornada) per alimentar la zona d'Incles i Soldeu. La temperatura de l'aigua és de 100 °C a l'anada i de 70 °C a la tornada.

La planta de cogeneració disposa d'un motor que produeix aigua calenta amb una potència de 1.800 kW, i electricitat amb una potència similar. Té una caldera de 2.000 kW per assumir les puntes de consum dels clients perquè el motor funcioni el màxim d'hores possibles al millor rendiment. Per assegurar el subministrament en tots els casos, per indisponibilitat de la caldera o del motor en cas de manteniment o avaria, s'ha instal·lat una caldera de 4.000 kW, amb la qual cosa sempre es produeix l'aigua calenta necessària. A més, hi ha dos dipòsits de GNL de 120 m³ cadascun, que permeten tenir una autonomia de suficients dies per subministrar la planta de cogeneració. A més de poder alimentar la zona d'Incles i Soldeu amb aigua calenta, la planta ha permès augmentar més del 10% l'electricitat produïda a Andorra, que equival aproximadament a un 2% del consum global d'electricitat.

Des del 2018 i fins a l'actualitat la xarxa de calor de Soldeu s’ha estès cap a la zona del Tarter en diferents fases, incorporant-hi nous edificis i hotels. Amb aquesta ampliació, la xarxa arriba a donar un servei equivalent a la demanda de 1.300 llars amb una potència de calor addicional de 1.750 kW. A més a més, s’està treballant a nivell de projecte en diferents extensions, tant en el nucli urbà de Soldeu com del Tarter com estendre la xarxa cap al poble de Ransol.

Central Soldeu