Xarxa de Calor de Soldeu

L’inici d’un projecte de País!

La central de cogeneració de Soldeu alimenta el poble de Soldeu i la zona de la carretera general a l'alçada d'Incles. La planta de cogeneració, que produeix aigua calenta i electricitat, està situada al costat de la carretera general, a Incles.

És la primera instal·lació d'aquest tipus que s'ha fet a Andorra. Aquesta zona és molt interessant per implantar una xarxa de calefacció urbana per la densitat elevada de punts de subministrament.

El procés de cogeneració utilitza com a matèria primera el gas natural, el combustible fòssil amb menor impacte ambiental. El gas natural s'emmagatzema i es transporta en estat líquid, d'aquesta manera ocupa unes 600 vegades menys que en estat gasos. Per a mantenir-lo en estat líquid s'ha de tenir a una temperatura d'uns –161 ° a pressió atmosfèrica. Aquest gas natural en estat liquat és transparent, inodor, incolor, no corrosiu ni tòxic. La xarxa de calefacció urbana té actualment una llargada de 2.900 metres, és a dir, que hi ha 5.800 metres de tubs aïllats (anada i tornada) per alimentar la zona d'Incles i Soldeu. La temperatura de l'aigua és de 100 °C a l'anada i de 70 °C a la tornada.

La planta de cogeneració disposa d'un motor que produeix aigua calenta amb una potència de 1.800 kW, i electricitat amb una potència similar. Té una caldera de 2.000 kW per assumir les puntes de consum dels clients perquè el motor funcioni el màxim d'hores possibles al millor rendiment. Per assegurar el subministrament en tots els casos, per indisponibilitat de la caldera o del motor en cas de manteniment o avaria, s'ha instal·lat una caldera de 4.000 kW, amb la qual cosa sempre es produeix l'aigua calenta necessària. A més, hi ha dos dipòsits de GNL de 120 m³ cadascun, que permeten tenir una autonomia de suficients dies per subministrar la planta de cogeneració. A més de poder alimentar la zona d'Incles i Soldeu amb aigua calenta, la planta ha permès augmentar més del 10% l'electricitat produïda a Andorra, que equival aproximadament a un 2% del consum global d'electricitat.

A finals de l'any 2018 va entrar en funcionament la primera fase de l'extensió de la xarxa cap al poble del Tarter donant servei a hotels i habitatges d'aquesta zona. Aquesta extensió suposa augmentar en 1.030 metres la llargada de la xarxa (2.060 metres de tubs aïllats comptant impulsió i retorn) per donar servei a 4 clients més amb una potència de calor instal·lada de 1.700 kW. L'any 2019 està previst continuar aquesta extensió cap al Tarter, que suposarà 310 metres més de xarxa (620 metres de tubs aïllats) i una potència de calor instal·lada de 1.750 kW.

Central Soldeu