Projecte Escaldes-Engordany

26/10/2018 08:05

 El projecte de xarxa de calor i fred d'Escaldes-Engordany oferirà una alternativa eficient i sostenible als sistemes de calefacció o aire condicionat col·lectius. Permetrà abastir l'equivalent a 740 llars en la seva primera fase, tot esdevenint el primer projecte del país que inclou la distribució de fred.

La xarxa de fred i calor, activa a partir de 2022, parteix d’una central constituïda principalment per bombes de calor i refredadadores altament eficients. Aquesta producció centralitzada que després reparteix l’energia a través d’una xarxa és altament sostenible. De fet, es calcula que el projecte suposarà un estalvi de 1.290 tones de CO2 cada any, que és l'equivalent a les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’uns 675 vehicles. La producció prevista, de 7,4 GWh/any de calor i 5,1 GWh/any de fred, seria l'equivalent al consum de 740 llars.

Concretament, en aquesta primera fase, en què la xarxa arriba als 950 metres, es preveu connectar alguns edificis comunals, com el Prat del Roure o el Prat Gran, així com múltiples edificis en construcció de la zona del Clot d'Emprivat.

Amb aquest projecte s’evita que les noves edificacions instal·lin sistemes individuals de calefacció i fred, que provocarien un augment important de la demanda elèctrica en comparació amb la xarxa de calor i fred. Diversificar la distribució d’energia més enllà de la xarxa elèctrica és crucial per contenir els pics de demanda i estabilitzar el preu de l’energia.