Xarxa de calor i fred Escaldes-Engordany

El projecte de xarxa de calor d'Escaldes- Engordany és el primer projecte que engloba la xarxa de calor i fred d'Andorra.

14/12/2022 08:05

El primer projecte de xarxa de calor i fred d'Andorra ja es una realitat. La xarxa de calor i fred d'Escaldes-Engordany ja està activa i ofereix una alternativa eficient i sostenible que permet abastir l'equivalent a 740 llars en la seva primera fase.

Les infraestructures d'aquest tipus limiten el creixement de la demanda elèctrica i per tant, l’energia importada als mercats a preus disparats i frenen l’augment de la dependència exterior. La tecnologia emprada estalvia electricitat perquè implementa l’aerotèrmia a gran escala, aprofitant l’energia de l’aire.

A més, les xarxes de fred i calor són instal·lacions preparades per aprofitar altres fonts d’energia i en aquest cas s’aprofitarà en una segona fase la temperatura del riu, sense un impacte ambiental per a aquest. La xarxa inaugurada aquest dimarts a la tarda a Escaldes-Engordany, de fet, estalviarà 1.290 tones d’emissions de CO₂ a l’any, que és l’equivalent als gasos d’efecte hivernacle que generen 675 vehicles de combustió circulant durant un any.

La producció prevista, de 7,4 GWh/any de calor i 5,1 GWh/any de fred, seria l'equivalent al consum de 740 llars.

Concretament, en aquesta primera fase, en què la xarxa arriba als 950 metres, ja s’estan alimentant tres conjunts d’edificis en alçada amb múltiples habitatges, però la xarxa arriba ja fins a altres edificis, alguns dels quals públics, com per exemple l’escola bressol, el Prat del Roure i altres privats, com diversos edificis del carrer Fiter i Rossell, que s’aniran embrancant de manera progressiva. Les obres han comptat amb la participació d’una vintena d’empreses del país.

 

Amb aquest projecte s’evita que les noves edificacions instal·lin sistemes individuals de calefacció i fred, que provocarien un augment important de la demanda elèctrica en comparació amb la xarxa de calor i fred. Diversificar la distribució d’energia més enllà de la xarxa elèctrica és crucial per contenir els pics de demanda i estabilitzar el preu de l’energia.