La planta de Soldeu

LA CENTRAL DE SOLDEU

La central de cogeneració de Soldeu alimenta el poble de Soldeu i la zona de la carretera general a l'alçada d’Incles. La planta de cogeneració, que produirà l’aigua calenta i electricitat, està situada al costat de la carretera general, a Incles.

És la primera instal·lació d’aquest tipus que es fa a Andorra, i serveix com a prova pilot per a futures implantacions. Aquesta zona és molt interessant per implantar una xarxa de calefacció urbana per la densitat elevada de punts de subministrament.

El combustible utilitzat per produir l’aigua calenta i l’electricitat, és el gas natural liquat (GNL). Aquest combustible fòssil és el que té menys impacte ambiental, i es transporta amb cisternes de la mateixa manera que el gasoil.

La xarxa de calefacció urbana té una llargada de 2.900 metres, és a dir, que hi ha 5.800 metres de tubs aïllats (anada i tornada) per alimentar la zona d’Incles i Soldeu. La temperatura de l’aigua és de 100 °C a l’anada i de 70 °C a la tornada.

La planta de cogeneració disposa d’un motor que produeix aigua calenta amb una potència de 1.800 kW, i electricitat amb una potència similar. Té una caldera de 2.000  kW per assumir les puntes de consum dels clients perquè el motor funcioni el màxim d’hores possibles al millor rendiment. Per assegurar el subministrament en tots els casos, per indisponibilitat de la caldera o del motor en cas de manteniment o avaria, s’ha instal·lat una caldera de 4.000 kW, amb la qual cosa sempre es produeix l’aigua calenta necessària. A més, hi ha dos dipòsits de GNL de 120 m3 cadascun, que permeten tenir una autonomia de molts dies per subministrar la planta de cogeneració.

A més de poder alimentar la zona d’Incles i Soldeu amb aigua calenta, la planta podrà augmentar més del 10% l’electricitat produïda a Andorra, que equival aproximadament a un 2% del consum global d’electricitat.

Central Soldeu